Burkāni, zemenes un vēl 6 augi, kas mīl pelnus

Koksnes pelni jau ļoti sen tiek izmantoti kā mēslojums.

Tie satur kāliju, kalciju, fosforu un magniju, aizpilda minerālvielu trūkumu augsnē un veicina labvēlīgo baktēriju augšanu, padara augsni vieglāku, palīdz atūdeņot augsni, izlīdzinot PH līdzsvaru, kalpo kā aizsardzība pret dažādiem kaitēkļiem, piemēram, gliemežiem un gliemežiem, un palīdz ierobežot dažas nezāles. Bērza pelni satur visvairāk kālija.

Kāds ir pareizais pelnu izmantošanas veids?

Sausā veidā

Pelnus var sajaukt ar augsni (apmēram 100-300 g uz kvadrātmetru) vai iebērt bedrītēs tieši pirms sēklu vai stādu stādīšanas. Ja pelnus izmanto kaitēkļu apkarošanai, tos vienmērīgi izkliedē uz virsmas ap augiem, tādējādi izveidojot aizsargbarjeru.

Kā šķīdums

Glāzi pelnu sajauc ar spaini ūdens, rūpīgi samaisa un aplaista augus zem saknēm. Ūdens nedrīkst būt ļoti auksts.

Infūzijas veidā

Pelnu uzlējumu uzskata par visefektīvāko no visām metodēm. Lai to pagatavotu, spainī iepilda 1/3 pelnu un līdz malām piepilda ar karstu ūdeni. Pelnu infūzija nostāvas no vienas vai divām dienām līdz nedēļai. Pēc tam gatavu uzlējumu caur smalku sietu pārtecina un laista augus. Pelnu uzlējumu var izsmidzināt arī uz lapām.

Kādiem augiem patīk pelni?

Burkāni

Pelni satur lielāko daļu burkānu augšanai noderīgo mikroelementu. Ja pēc lietus vai laistīšanas starp rindām ieber pelnus, burkāni izaugs lieli un jūs iegūsiet lielisku ražu. Pirms sēklu sēšanas dobēs var pievienot pelnus, un pēc tam, kad parādās pirmie asni, reizi nedēļā pirms laistīšanas tos apkaisiet ar pelniem.

Lasi vēl: Nervi netur: zoopsihologs paskaidroja, kāpēc ir bīstami atstāt kaķus vienus pašus

Gurķi

Ziedēšanas un olnīcu veidošanās laikā gurķu pelni kalpo kā papildu kalcija un kālija avots. Mēslošanai nepieciešams pelnu uzlējums. To veic reizi 10 dienās kopš ziedēšanas sākuma. Katram krūmam nepieciešams apmēram 0,5 litri.

Ja gurķi aug atklātā zemē, pelnu uzlējumu var izsmidzināt uz lapotnes pumpuru veidošanās laikā, lai lapas pārklājas ar pelēku patinu. Siltumnīcās tas nav ieteicams.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment